EN

TEKNİK MAKALELER

Veri Ambarı Yönetimi 2022'de Nasıl Değişim Gösterecek?

Günümüzde şirketler, bundan yalnızca beş yıl önce işledikleri veri miktarının on katından fazlasını yönetiyorlar (Dell). Değişen sadece veri miktarı değil, aynı zamanda onu elde etme, kullanma ve saklama şeklimiz de değişiyor. İyi şekilde yapılandırılmış bir veri ambarı yönetimi şimdi her zamankinden daha önemli. Peki, 2022 bu alanda neler getiriyor?

Veri yönetiminin önemi

Ellerinde çok büyük miktarlarda veri bulunan bazı kuruluşlar kendilerini bu veri yığını altında kaybolmuş hâlde buluyorlar. Öyle ki, BT karar vericilerinin %93'ü, veri depolama ve yönetimi ile ilgili karmaşıklığın, dijital dönüşümü engellediğini söylüyor. (ESG).
 

Veriler doğru şekilde depolandığında ve yönetildiğinde, ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, müşteri deneyiminin iyileştirilmesi, trend analizleri ve çok daha fazlası için kullanılabilirler. Ancak bu katma değer, verilerin kaybolması, güncelliğini yitirmesi, organize edilememesi veya geri alınamaz şekilde zarar görmesi sonucu ortaya çıkan kötü yönetimle birlikte yok olabilir

 

Forbes'un da belirttiği üzere “veri yönetimi verilere sahip olmak kadar önemlidir”. Özellikle büyük boyutlarda veri işleyen şirketler söz konusu olduğunda, doğru veri yönetimi çözümleri olmadan,  şirketlerin bulundukları yer ile olmak istedikleri yer arasındaki makas daha da açılır.

Küresel ölçekte ne kadar veri topluyoruz?

Şirketler kendilerini yapay zeka, IoT, mobil ve daha birkaç yıl önce henüz var olmayan farklı alan ve disiplinlerde veri toplarken bulabilirler. Dünya çapında toplanan veri hacmi akıl almaz boyutlara ulaştı.
 

Örneğin, Nesnelerin İnterneti'ni (IoT) ele alacak olursak; Statista'ya göre, dünya çapındaki internete bağlı IoT cihazlarının toplam veri hacmi 2025 yılına kadar 79,4 Zettabyte’a ulaşacak. Veri boyutun inanılmaz büyüklüğü, farklı cihazlardan gelen verilerin işlenmesini, depolanmasını ve kullanılmasını karmaşık bir iş hâline getiriyor.

 

Peki, işletmeler günümüzde bir veri ambarı yönetimi stratejisi oluştururken nelere dikkat etmelidirler?

Modern veri yönetimi yaklaşımı 

Bir şirketin veri yönetimine yaklaşımı, hedefleri esas alınarak şekillendirilmelidir. Şirketler, güçlü ve zayıf yönlerine odaklandıklarında neyin işe yaradığını ve hedeflerine ulaşmak için nelerin değiştirilmesi gerektiğini bulabilirler. İş zekasına ve analitiklere odaklanmak, güvenliği artırmak veya veri toplama mekanizmalarını iyileştirmek vb. adımlarla bunu başarmanın en iyi yoluna ulaşmak mümkün olabilir.
 

Daha da önemlisi, bu bileşenler daha sonra veri yönetimi stratejisinin bir parçası hâline gelirler. Bu sayede, verileri yalnızca şu anda nasıl yönettiğinize değil, aynı zamanda gelecekte ne yapacağınıza da odaklanmış olursunuz.

 

Yakın zamanda yayınlanan bir raporda, etkili veri yönetimi stratejisinin kapsaması gereken yedi husus ESG tarafından paylaşıldı. Bu rapora göre verilerin mevcut durumu şu esasları karşılamalıdır:

  • Depolanan
  • Korunan
  • Her an kullanıma hazır
  • Analiz edilen
  • Erişilebilen
  • Güvenli
  • Mevzuata uyumlu
Veri stratejiniz, bir müşterinin verilerini almaya çalışan ön büro elemanından geleceğe dair hedeflere odaklanan karar vericilere kadar şirketteki hemen herkesi belirli ölçülerde etkiler.
 
Tüm bu rollere fayda sağlayan bir strateji oluşturmak kulağa zor bir görev gibi gelebilir ancak veri yönetimi hizmetini dışarıdan temin etmek etkili bir yöntem olduğu gibi işinizi de oldukça kolaylaştırabilir. Bu sayede, konunun uzmanlarına gerektiği anda ve uygun maliyetli bir şekilde ulaşmanız mümkün olur.
 

Dahası, veri işleme, yedeklemeler ve yük dengeleme gibi önceden büyük ölçekli olarak nitelendirebileceğiniz işler, otomasyonla daha yönetilebilir hâle gelir. Böylece DBA'iniz zamanını diğer önemli görevlerde değerlendirebilir.

Buluta geçiş

Veritabanı yönetim sistemleri söz konusu olduğunda çok sayıda seçenek karşımıza çıkıyor ve bulut tabanlı çözümler pazarda kalıcı hâle gelecek gibi görünüyor. Bulut opsiyonu, yüksek maliyetli ekipman, özel depolama donanımları ve daha fazlasını da içerebilecek kurum içi kapasiteyi artırma ihtiyacını azaltabilir veya önleyebilir.
 
Buluta geçmeye karar veren şirketlerin izleyebilecekleri birçok yol var ancak 2022’nin öne çıkan çözümlerinden biri Snowflake. Snowflake, herhangi bir sağlayıcıya bağımlılığı sınırlayan bulut bağımsız bir çözümdür. Mimarisi, sağlayıcılar arasında geçiş yapabilecek, aynı anda birden fazla bulut altyapısı kullanabilecek veya mevcut bulut mimarinizle çalışabilecek şekilde oluşturulmuştur.
 
Ayrıca, Snowflake'in temelden üst yapıya yaklaşımı, onu hizmet olarak öne çıkan veri ambarı çözümlerinden biri haline getiriyor. Yüksek düzeyde ölçeklenebilir, minimum düzeyde DBA girdisine ihtiyaç duyan, veri paylaşımı özelliklerini içeren ve güvenliğe odaklanan komple bir bulut çözümüdür. Bu, onu çok çeşitli alanlarda kullanılabilecek harika bir çözüm hâline getirir.
 
Veri ambarı yönetim süreçlerinizi oluşturma, yükseltme veya iyileştirme arayışındaysanız ekibimiz doğru çözümü bulmanıza yardımcı olmak için hazır. Başlamak için hizmetler sayfamıza göz atın veya bizimle iletişime geçin.

E-BÜLTEN ABONELİĞİ

E-Bültenlerimiz için kayıt olabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

SM hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.