Oracle Veritabanı MongoDB API'si
Yeni API sayesinde MongoDB için geliştirilmiş uygulamaları artık Oracle Bulut Veritabanına bağlayabilir ve MongoDB komutlarıyla çalışmaya devam edebilirsiniz.
Bu API’nin nasıl çalıştığından ve çalışma şeklinin getirdiği faydalardan bahsedeceğiz.
Neden Oracle veritabanını MongoDB gibi kullanırsınız?
Getirdiği en büyük avantajlardan biri, Oracle'ın yeni Yakınsanmış (çoklu model) veritabanını kullanma yeteneğidir. Yakınsanmış (converged) veritabanları çeşitli veri modellerini destekler (örneğin; uzamsal, XML, makine öğrenimi vb.). Yani tek bir veri modeline bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Ayrı veritabanlarına ve API'lere ihtiyaç duymadan verileri bir modelden diğerine dönüştürebilirsiniz.
Gelişmiş veri işleme görevlerini gerçekleştirme yeteneği ve Oracle'ın otonom işlevleriyle manuel şekilde yerine getirilen görevlerde zamandan tasarruf sağlama diğer avantajları arasında sayılabilir.
Nasıl çalışır?
Yukarıda bahsedildiği gibi Oracle Veritabanı MongoDB API, verilerin kopyasını oluşturmaz veya senkronize etmez. Bunun yerine veriler, MongoDB API ile Oracle'da depolanır.
Oracle Developers Kanalı’nda bahsedildiği üzere özelliklerle ilgili belirli seçimlerin yapılması gerekiyordu. Bunlardan bir tanesi Oracle’ın kullanıcılar/roller yapısının korunması olurken bir diğeri ise iş zekası ve raporlar için SQL kullanımının gerekmesidir.
Oracle Bulut'a geçiş
Oracle Veritabanı API ile Oracle Bulut'a geçiş minimum zaman ve çabayla maksimum getiri sağlayan oldukça basit bir süreçtir. Ancak, başlamadan önce her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olmak son derece önemlidir. InspireIT’deki uzmanlarımız tarafından sağlanan Oracle Bulut hizmetleriyle geçiş sürecinde aşağıda belirtilen şekilde yardımcı olabiliriz:
- Oracle Bulut Stratejinizin ve Yol Haritanızın oluşturulması
- Oracle Bulut'a hangi sistemlerin taşınacağının belirlenmesi
- Hangi tür Oracle Bulut servislerinin kullanılabileceğinin belirlenmesi
Ayrıca, sistemlerinizin kesintisiz şekilde çalışmaya devam edebilmesi için veritabanı yönetimi ve izleme hizmetleri de sunuyoruz.
Oracle Kendi Kendini Yöneten Veritabanının avantajları
Oracle’ın tarifiyle otonom veritabanı “performans optimizasyonu, güvenlik, yedeklemeler, güncellemeler ve hâlihazırda DBA'ler tarafından yerine getirilen diğer rutin yönetim görevlerini otomatikleştirmek için makine öğrenimini kullanan bir bulut veritabanıdır.”
Öyle ki, veritabanı yönetimi konusundaki bu yeni yaklaşım, yönetim maliyetlerini ve kesinti süresini %90'a kadar azaltabilir. Bu sayede DBA'ler diğer projelere artık daha fazla zaman ayırabilirken manuel, tekrarlayan görevlere harcadıkları eforu en aza indirebilirler.
Oracle Kendi Kendini Yöneten Veritabanı aynı zamanda gelişmiş güvenlik ve veri koruma/felaket kurtarma özellikleri ile birlikte gelir.
Felaket kurtarma planlarının önemi ve Oracle Bulut'un nasıl koruma sağladığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için son makalemize göz atın.
Profesyonel veritabanı yönetimi ve dış kaynak kullanımının önemi
Uzmanlaşmış veritabanı yönetimi ve izleme, verilerinizden en yüksek katma değeri elde etmek açısından büyük önem taşır. Profesyonel yönetim ekibi bulunmadığında, verilere geçici olarak erişilemediği veya başka bir nedenle verilerin kullanılamadığı durumların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Kurum içindeki BT departmanları, diğer görevlerinin yanı sıra etraflı şekilde veritabanı yönetimini gerçekleştirmek için her zaman gerekli kaynaklara sahip olmayabilir. Dış kaynak kullanımı, gerektiğinde uygun maliyetli bir şekilde uzman desteğine erişim imkânı sağlayan ölçeklenebilir bir çözümdür.
InspireIT bünyesindeki uzman ekibimiz, Oracle Bulut hizmetlerinden personel dış kaynak kullanımına ve donanım çözümlerine kadar her konuda size yardımcı olmak için hazır.