Cloud Networking’e Giriş
Bugünlerde her yerde bulut çözümleri ile karşılaşıyoruz. Bulut neredeyse her sektöre sızdı ve iletişim de bundan kaçamazdı. Özellikle bulut network iletişimi (ağ iletişimi), son yıllarda çok fazla büyüdü. Bunun nedeni, geleneksel ağ mimarilerine göre bir takım avantajlar sunmasıdır. Bulut networking, ağ cihazlarını yerel alan ağından kaldırıp, bunun yerine uzak bir veri merkezinde depolayarak, işletmelerin ağlarını gerektiği gibi ölçeklendirmesini, yeni teknolojiler kullanıma sunuldukça yükseltmesini ve dış kaynak kullanarak bakım maliyetlerinden tasarruf etmesini çok daha kolay hale getirir. Bu yazımızda bulut networking iletişiminin nasıl çalıştığı, geleneksel ağ kurulumlarına kıyasla faydaları ve bu teknolojinin tüm potansiyelini gerçekleştirmek için sektörün üstesinden gelmesi gereken bazı zorluklara değindik.
Bulut networking nedir
Bulut networking, internet üzerinden uzaktan yönetilen merkezi bir ağ yapısının kullanımını tanımlar. Bir zamanlar bir şirketin veri merkezine veya çalışma alanına kurulan network donanımı, sanallaştırılır ve hibrit veya tamamen dış kaynaklı BT altyapısının bir parçası olarak bir hizmet sağlayıcı tarafından uzaktan yönetilir. İşletmeler bulut networking kullandığında, şirket içinde kurulu birkaç sunucuya sahip olabilir, ancak aynı zamanda, yeni bir yazılım sürümünün yayına girmesi ve normalden daha fazla trafik almaya başlaması gibi, gerektiğinde daha fazla makineyi barındıracak şekilde ölçeklenebilen bir internet bağlantısına da ihtiyaç duyarlar. Kapasitedeki bu ani artışın üstesinden gelmek için işletmeler, sunucularını, ani talebi karşılamak için bu ağ yapısını değiştirme gücüne sahip olan servis sağlayıcının merkezi ağ yapısına uzaktan bağlayabilir.
Bulut ağı ve bulut bilişim
Genel olarak bulut bilişim, verileri depolamak, işlemek ve yönetmek için uzak sunucuların kullanımını ifade eder. Öte yandan bulut ağ iletişimi, bugün hepimizin kullandığı internetin temeli olarak hizmet eden bir bulut bilişim alt kümesidir. Bulut ağları, veri merkezlerinde bulunan ve Border Gateway Protocol (BGP) kullanarak birbirleriyle iletişim kuran bilgisayarlar, yönlendiriciler ve anahtarlardan oluşur. Bu merkezi ağ yapısı, internet değişim noktalarının (IXP'ler) ağlar arasındaki trafiği yönlendirmesini ve dünyanın her yerine nihai varış noktasına göndermesini sağlayan aracıdır. Bulut bilişim ve bulut ağ sektörleri 2000'li yılların ortalarında ortaya çıktıklarından beri birbirleriyle paralel olarak büyümüştür. Bulut bilişim endüstrisi, 2022'de küresel olarak 237 milyar dolar değerine ulaştı. International Data Corporation'dan (IDC) alınan verilere göre, aynı yıl bulut ağı endüstrisi 61 milyar dolar değerindeydi. Bunun nedeni, bulut bilişimin sunucular, uygulamalar ve veritabanları ve depolama sistemleri gibi diğer altyapı türleri arasında iletişim kurabilen bir ağ gerektirmesidir.
Bulut ağı kullanım örnekleri
Bulut ağ iletişimi, özellikle birden çok konuma yayılan büyük ölçekli ağların yönetimi söz konusu olduğunda, bir dizi farklı kullanımda yararlı olabilir. Bulut ağı kullanan kuruluşlar, her ağ bağlantısının kullanabileceği bant genişliğini daha kolay kontrol edebilir ve trafikteki değişiklikleri karşılamak için ağ kapasitelerini gerektiği gibi ölçekleyebilir. Bu, finansal kurumlar ve sağlık kuruluşları gibi büyük miktarda veri aktarması gereken uzak ofisleri olan şirketler için yararlı olabilir. Bulut ağı, telekomünikasyon sağlayıcılarının 5G ağlarının hızlı gelişimine ayak uydurmasını da kolaylaştırabilir. Yeni teknolojiler ortaya çıktıkça ve mevcut olanlar iyileştirilip güncellendikçe, sağlayıcıların sıkı standartlar ve yönetmelikleri karşılarken tüm müşterilerini desteklemek için ağlarını yükseltmeleri gerekecektir. Bulut ağı ile sağlayıcılar, gerekli değişiklikleri yapmak için her siteye mühendis göndermek veya ağı kapatmak zorunda kalmadan ağ donanımlarını uzaktan yükseltebilir.
Bulut ağının faydaları
Bulut ağ iletişimi, ölçeklenebilme kolaylığı ve trafikteki ve yeni teknolojilerdeki değişikliklere hızlı yanıt verme yeteneğinin artması dahil olmak üzere geleneksel ağ kurulumlarına göre bir dizi avantaja sahiptir. Pek çok şirketin bulut tabanlı ağları daha geleneksel mimariler üzerinden dağıtmayı seçmesinin ana nedenleri bunlardır. Bulut ağının en büyük avantajlarından biri ölçeklenme kolaylığıdır. Geleneksel ağ mimarileri statiktir, yani ağ mühendislerinin büyümeyi önceden planlamak için zaman ayırması ve yeni sunucuları ve diğer ağ cihazlarını barındırmak için fiziksel ağda değişiklikler yapması gerekir. Bulut ağı ile network mühendisleri, sanal ağ altyapısını uzaktan kontrol etmek için yazılım tanımlı ağ (SDN) kullanabilir. Bu, fiziksel ağı yeniden yapılandırmak zorunda kalmadan yeni bağlantılar ekleyebilecekleri, mevcut bağlantılara kapasite ekleyebilecekleri ve hatta ağı ölçeklendirmek için gerektiğinde bağlantıları kaldırabilecekleri anlamına gelir.
Bulut ağının zorlukları
Bulut ağının masaya getirdiği tüm avantajlar göz önüne alındığında, birçok işletmenin hızla tercih edilen ağ mimarisi haline gelmesi şaşırtıcı değil. Ancak, bulut ağına geçişin zorlukları da yok değil. Bulut ağ sektörünün karşılaştığı en büyük zorluklardan biri güven sorunudur. Özellikle işletmeler hassas bilgileri depolamak için bulutu giderek daha fazla kullandığından, müşteri verilerinin güvende olduğunu bilmeleri gerekir. Eğer şirketiniz GDPR uygulamalarına tabi ise müşteri verilerinin korunması ve ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalma riski nedeniyle bu durum sizin için acil bir endişe kaynağı olabilir. Sonuç olarak, networking hizmeti sağlayıcıları, müşterilere verilerinin güvenli olduğundan emin olmak için şifreleme ve veri kaybını önleme araçları gibi güvenlik teknolojisine yatırım yapmalıdır.
Çözüm
Bulut networking, geleneksel ağ kurulumlarına göre bir dizi avantaj sunduğu için büyüyen bir trend. Bu teknoloji, ağları gerektiği gibi ölçeklendirmeyi, yeni teknolojiyi karşılayacak şekilde yükseltmeyi ve bakım maliyetlerinden tasarruf etmeyi kolaylaştırır. Networking hizmeti sağlayıcıları, güvenlik teknolojisine yatırım yaparak bu endişeleri gidermek ve müşterileri kazanmak için adımlar atabilir. Daha fazla bilgi almak için InspireIT uzman ekibine danışabilirsiniz.