Bulut Bilişim ile Sürdürülebilirlik Çabalarını Destekleyin
Bulut bilişim yenilikçi, kullanışlı ve ölçeklenebilir bir altyapıdır. Bunun, aynı zamanda verilerinizi depolamanın çok daha çevreci bir yolu da olabileceğini biliyor muydunuz? Bulut bilişimin, şirketinizin sürdürülebilirlik çabalarını geliştirmesine ve hatta karbon emisyonun azaltılmasına nasıl yardımcı olabileceğine bir göz atalım.
Bulut bilişim nedir?
Bulut bilişimde servisler, lokal sistemler yerine internet üzerinden sunulur. Veriler, şirket içinde değil uzakta depolanır. Öne çıkan bir avantajı, bunun çok uygun maliyetli bir çözüm olabilmesidir. Aslında, Accenture tarafından paylaşılan raporda “genel buluta geçişlerin %30-40'a varan oranlarda toplam sahip olma maliyeti (TCO) tasarrufu sağladığı” belirtiliyor.
Ama hepsi bu kadar değil. Doğru bulut mimarisi, aşağıdakiler dâhil olmak üzere bir dizi başka fayda da sağlayabilir:
- İş birliğini teşvik etme
- Ölçeklenebilir kalma
- Olağanüstü durum kurtarmayı iyileştirme
- Donanım konusunda zamandan (ve maliyetlerden) tasarruf sağlama
Yeşil bulut bilişim, bunu sürdürülebilir bir şekilde yapmakla ilgilidir. Dolayısıyla, yalnızca şirketiniz buluttan faydalanmakla kalmaz, aynı zamanda gezegenimize de fayda sağlar. Peki, süreç nasıl işliyor?
Neden yeşil bulut bilişime ihtiyacımız var?
Dijital teknolojilerin küresel elektrik tüketiminin %5 ila %9'unu gerçekleştirdiği (kaynak: Avrupa Komisyonu) tahmin ediliyor. Bu durum, BT sistemlerimizi kullanma şeklimizin gelecekte çevre üzerinde uzun süreli büyük bir yaratabileceği anlamına geliyor.
Bu nedenle, dünya çapındaki kuruluş ve gruplar, enerji verimliliğine sahip bilişim altyapısı kavramına ciddiyetle yaklaşıyorlar. Örneğin Avrupa Komisyonu, veri merkezlerinin “2030 yılına kadar karbon nötr hâle gelmek için enerji verimliliğini artırmaları, ısı şeklinde boşa giden enerjiyi yeniden kullanmaları ve daha fazla yenilenebilir enerji kaynağına yönelmeleri” gerektiğini söylüyor.
Diğer yandan, dünyanın en büyük veri merkezi şirketlerinden bazıları, süreçlerini daha çevre dostu hâle getirme ve karbon emisyonlarını azaltma taahhüdünde bulunuyorlar. Örneğin, Microsoft'un hedefi, “2025 yılına kadar Microsoft veri merkezleri, binaları ve kampüsleri” için satın alınan elektriğin %100’ünün yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor olması.
Oracle Bulut ve sürdürülebilirlik
InspireIT olarak Oracle Bulut'a geçmeyi seçen birçok şirketle yakın bir iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Bu iş birliği, bir strateji ve yol haritası oluşturmayı, hangi sistemlerin buluta taşınacağını ve hangi tür Oracle Bulut servislerinin kullanılacağını belirlemeyi içerir.
Elbette, yeni bulut sağlayıcınızın ne şekilde çalıştığını anlamak önemlidir. Operasyonları Oracle Bulut'a taşımayı veya mevcut operasyonlarını büyütmeyi düşünenler için şirket, geleceğe yönelik sürdürülebilirlik hedeflerini ayrıntılı olarak açıkladı.
- 2025 yılına kadar tüm yeni nesil Oracle Bulut lokasyonlarında %100 yenilenebilir enerji kullanımını sağlamak
- Elektronik atıkları azaltma çabalarını sürdüren şirket, 2020 mali yılında %99,6'sı yeniden kullanılan veya geri dönüştürülen 2,5 milyon sterlinlik eski donanım varlığı topladı.
- Çevreyle ilgili programları olan ana tedarikçilerle çalışmak.
Ayrıca, Oracle'ın Avrupa Bulut lokasyonlarının hâlihazırda %100 yenilenebilir enerjiden elde edilen güçle çalıştığını da belirtiyorlar.
Bulut bilişim karbon ayak izinizi nasıl azaltabilir?
Günümüzde tüketiciler ve müşteriler, hemen her sektörde şirketlerin yeni sürdürülebilirlik hedefleri taahhüt ettiğini görüyor. Ancak bu durum, yeşil bulut bilişim için pratikte nasıl işliyor?
Yeşil bulut bilişime adım attığınızda, şirketinizin karbon ayak izini azaltma ve çeşitli yollarla daha sürdürülebilir şekilde çalışma şansınız olur. Örneğin:
1. Artan enerji verimliliği
İyi tasarlanmış bir veri merkezi, tesislerinizin kaldıramayacağı oranlardaki güç tüketimini ve ısı üretimini en aza indirecek şekilde optimize edilebilir. Microsoft tarafından yürütülen bir çalışma özel üretilen, verimli BT donanımlarının elektrik tüketimini %10 oranında azaltabileceğini ileri sürüyor.
2. Şirket bünyesindeki malzemelerin azaltılması
Fiziksel donanıma sahip olduğunuzda, hurda atıklarını azaltmak için parçaları geri dönüştürmenin veya yeniden kullanılmasını sağlamanın en iyi yollarını bulmak zor olabilir. Buluta geçiş, şirket ortamında ihtiyacınız olan ekipmanı en aza indirerek ofis alanından da tasarruf etmenizi sağlayabilir.
3. Yenilenebilir enerjiye geçiş
Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan bir veri merkezinin tercih edilmesi, sürdürülebilirlik konusunda kendisini geliştirmek ve daha yeşil bir çalışma biçimine geçmek isteyen şirketler için doğru yönde atılmış büyük bir adım olabilir.
4. Kağıtsız ortama doğru gidiş
Buluta geçiş, iş birliğini, birlikte çalışma kültürünü teşvik edebilir. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar aynı anda belgeler üzerinde birlikte çalışabilir, verileri analiz edebilir ve daha birçok şey yapabilirler. Hâlen çok fazla kağıt atık ürettiğinizi düşünüyorsanız, çözüm bulut olabilir.
Bulut bilişim, veritabanları, teknik personel ve diğer konular hakkında daha fazla bilgi mi arıyorsunuz? Blogumuzu ziyaret edin!