EN

TEKNİK MAKALELER

2022 için 4 Veritabanı Yönetimi Trendi

Ortaya çıkan yenilikler ve eğilimler, veritabanı yönetimini dönüştürürken kuruluşların bu gelişmeleri benimsemeye uyum sağlaması hayati önem taşıyor. Veritabanı yönetiminin geleceği, yapay zeka, büyük veri analitiği ve bulut teknolojisinde yatıyor. Şirketlerin tüm bunlardan azami fayda elde etmek ve müşterilerinin internet üzerinden talep ettiği hizmetleri sağlamaları için veritabanı yönetim sistemlerini değiştirmeleri gerekiyor.
 
Pandemi ve ardından dijital çözümlerin benimsenmesiyle desteklenen küresel Veritabanı Yönetim Sistemleri (DBMS) pazarı hızlanıyor ve 2027 yılına kadar 142.7 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
 
Giderek daha fazla kuruluş, veri ambarlarını bulut depolama sistemlerinde birleştirmeyi hedefliyor. Elbette bunun için bir DBMS ihtiyacı var.
 
Veritabanı yönetimi alanında çalışıyorsanız veya bu alana girmek istiyorsanız bu blog tam size göre. Bu yazıda, dünya genelinde veritabanı yönetiminin geleceğini şekillendiren ana eğilimleri ele aldık.
 

Açık kaynak veritabanları

Açık kaynak veritabanları, kullanımı ücretsiz ve herkese açık olduğundan, her büyüklükteki şirketin yüksek maliyete maruz kalmadan teknolojik gelişmelerden yararlanmasına olanak tanır.
 
Açık kaynak veritabanları hızla gelişecek ve benimsemenin önündeki engelleri en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır ve özellikle bulut tabanlı platformlarda çalışan uygulama geliştiricileri için yararlıdır. Kuruluşların birden fazla yeni uygulamadan gelen verileri analiz etme ihtiyacına yöneliktir. Bu çok önemlidir, çünkü veriler her zamankinden daha kolay elde edilebilirken, analiz edilemezlerse pratik bir kullanımı yoktur.
 
Bu tür veritabanı, iş açısından kritik yazılımları geliştirmek ve dağıtmak için yaygın olarak kullanılmaktadır ve özellikle yenilikçi fikirlerin ve problem çözme yeteneklerinin kilidini açmada başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Uygun maliyetli olduğundan ve işinizin gerektirdiği şekilde küçükten başlayıp büyümenize olanak sağladığı için bir DBMS'den yararlanmak isteyen küçük işletmeler için iyi bir seçenektir. Açık kaynak, ücret bazlı lisanslara dayanmadığından, küçük işletmeler çok uluslu devlerle aynı özelliklerden yararlanabilir.
 
En yaygın açık kaynak veritabanı türleri şunlardır:
  • Hızlı arama için anahtar ve değer verilerini belleklerinde saklayan anahtar-değer veritabanları
  • Kağıt üzerindeki bilgileri depolayan belge veritabanları
  • Anahtar/değer veritabanlarına büyük ölçüde benzeyen, ancak geniş veri sütunları içeren ve özellikle büyük veri kümelerini analiz ederken kullanışlı olan geniş sütunlu veritabanları
  • Verileri birbirine bağlayan ilişkileri inceleyen ve birden çok bağlantıda karmaşık sorguların hızlı yürütülmesini sağlayan grafik veritabanları

Bulut tabanlı DBMS

Bulut hizmetleri şu anda popüler ve büyümeye devam ediyor. Birçok işletme DBMS'lerini şirket dışına ve buluta taşımayı planlıyor. Bu şirketlerin bir kısmı tamamen bulut tabanlıya geçmeyi düşünürken, bir kısmı da şirket içi veritabanı yönetimi ile hibrit bir yaklaşım benimsiyor.
 
Bulut tabanlı DBMS talebindeki artış, büyük ölçüde hizmet olarak yazılım (SaaS) uygulamalarına geçişten kaynaklanmaktadır. Bu yaklaşımın en önemli faydalarından biri, şirket içi veritabanı yönetiminin devasa yatırım maliyetini ortadan kaldırmasıdır. Ayrıca, DBMS'niz etkin bir şekilde, en iyi tesislere ve arıza süresinin en aza indirilmesini sağlamak için uygun sistemlere sahip bir tedarikçi tarafından temin edildiğinden, tartışmasız daha güvenilirdir.
 
Ek olarak, bulut tabanlı bir DBMS, özellikle dünyanın farklı yerlerinde bulunan kişiler tarafından yönetilen dağıtılmış ekipler veya ortak projeler için verileri daha kolay erişilebilir hale getirir.
 
Bulut tabanlı veritabanı yönetim sistemleri, daha az özellik sundukları için bazı alternatiflerden tartışmasız daha esnek değildir. Ancak bazı kullanıcılar için bu bir avantaj sayılır. İşletmenizde sınırlı işleve ihtiyacınız varsa, karmaşık sistemler hantal ve yönetim açısından ağır kalabilir.
 

Veritabanı güvenliği

Son yıllarda oldukça yüksek profilli bazı veri ihlallerinin ardından (kişisel verilerinin çevrimiçi olarak satıldığı 700 milyon LinkedIn kullanıcısı dahil), veritabanı güvenliği çoğu veritabanı yöneticisinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor.
 
Güvenlik, veritabanı yöneticileri için her zaman göz önünde bulundurulan bir konu olmuştur, ancak son zamanlardaki ihlaller bunu birincil endişe haline getirmiştir. Sonuç olarak, artan veritabanı güvenliği popüler bir konu haline geldi.
 
Veri tabanı yönetimi, ihlallerin önlenmesi ve kesinti süresinin en aza indirilmesini sağlamak için en iyi olanaklara ve uygun sistemlere sahip bir tedarikçiye devredilen DBMS’nin sunduğu güvenlik daha fazladır.
 
Çevrimiçi etkinlikler günlük yaşamın giderek daha fazla parçası haline geldikçe, suçların daha karmaşık hale gelmesi ve verilerin daha büyük risk altında olması kaçınılmazdır. Teknik yetenekler açısından sizden bir adım öne geçmelerini beklemeyi tercih edemeyiz.
 
Dünyanın dört bir yanındaki iş liderleri, verileri korumak için ek güvenlik önlemleri almak için şimdi harekete geçmenin önemini anlıyor. Bir veri ihlali, finansal anlamda maliyetli olduğu kadar itibar açısından da maliyetlidir. Büyük bir veri kaybından geri dönmek uzun ve zorlu bir yoldur ve bunu başaracağınızın garantisi bulunmaz.
 

DbOps

DBOps (Veritabanı İşlemleri), SQL veritabanları için sürekli entegrasyon ve dağıtım yetenekleri sunar. Dağıtım işlevlerinin kullanımı genellikle kolaydır ve her bir komut dosyasının yalnızca bir kez konuşlandırıldığından ve doğru sırayla bunları önceki sürümlere göre tekrarlanabilir bir şekilde uyguladığından emin olmak için izlenebilir.
 
Özünde, çeşitli veritabanlarının ve bunlarda tutulan verilerin etkin yönetimini sağlayan şey, en iyi uygulama ve standart işletim prosedürlerinin resmi hale getirilmesidir. Hala gelişmekte olan bir alan olmakla birlikte giderek daha fazla işletmenin yasal uyum ve ticari amaçlar için tutulan büyük miktarda veriyi güvenli ve etkili bir şekilde yönetmenin önemini fark etmesiyle artarak devam etmesi bekleniyor.
 

Bellek içi veritabanları

Bellek içi veritabanları verileri depolar ve istendiğinde geri gönderir. Ancak, verileri uzun vadede tutmak için tasarlanmış geleneksel veritabanlarından farklıdır. Bellek içi veritabanları yalnızca kısa bir süre için bilgi depolaması için kullanılır. Yani verilere erişmek için disk okuma/yazma işlemlerine ihtiyaç duyulmaz.
 
Bir bellek içi veritabanı, verileri doğrudan bellekten okuyarak önemli ölçüde daha hızlı hale getirir. Genellikle ana veri tabanındaki yükün bir kısmını almak için verimli bir önbellek olarak kullanılırlar. Bu, ana veritabanını temel işlevleri için boşa çıkarır ve iş yükünü paylaşarak her iki veritabanının performansını artırır.
 
Bellek içi veritabanları gelişmiş ölçeklenebilirlik sunarak, genel veritabanı yönetimini daha verimli hale getirir. Bir sistemdeki trafik ne kadar yoğun olursa, bellek içi veritabanlarının faydaları o kadar belirgin hale gelir. Sistemlerin daha çok çalışması ve daha fazla veri işlemesi gerektiğinden yavaşlamasını bekleyebilirsiniz, ancak bellek içi veritabanları hız ve verimliliğin optimize edilmesini sağlar.
 
Bu da sistemleri daha güvenilir hale getirir ve kullanımda kesintiye neden olan dalgalanmaları önler.
 

Grafik veritabanları

Grafik veritabanı, tablo ve belgelerin aksine düğümleri (nod) ve ilişkileri depolar. Veriler, beyaz tahta üzerinde beyin fırtınası yapmanıza benzer şekilde ve önceden tanımlanmış bir modelle sınırlanmadan saklanır. Bu, grafik veritabanlarını alternatif veri tabanı türlerinden çok daha esnek hale getirir.
 
Daha geleneksel veritabanları, ağlar içindeki ilişkileri belirlemek için aramalar yapar ve maliyetli birleştirme işlemlerinde gezinir. Bu sistemler oldukça verimsiz ve içinde bulunduğumuz birbirine bağlı bir dünya için yetersizdir.
 
Grafik veritabanları, daha yüksek düzeyde esneklik ve verimlilik sağlamak için düğümlerin yanında yerel olarak depolanan ilişkilerle, büyük miktarda veride gezinme sürecini optimize etmek için tasarlanmıştır.
 

Hizmet Olarak Veritabanı (DBaaS)

DBaaS, kullanıcıların böyle bir sistemi satın alma ve bakımını yapma maliyetleri olmadan yüksek verimli veritabanı hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayan bulut tabanlı bir alternatiftir. Self servis, basitlik ve ölçeklenebilirlik üzerine kuruludur.
 
DBaaS, bu avantajları uygun bir fiyata sağlamanın yanı sıra, kurum içi sistemlerin performansını artırmak için sunucu alanını da boşaltır.
 
Yönetim ve güvenlik, tedarikçiler tarafından ele alındığından, kullanıcılar her ikisinin de bakımlı ve en üst düzeyde olduğundan emin olabilirler.
 

Çözüm

Dijital dönüşüm kalıcı ve beraberinde ek ve heyecan verici yeni fırsatların yanı sıra ek tehditler de getiriyor. Dünya pandeminin etkilerinden kurtulmaya devam ederken, yeni çalışma ve müşterilerle etkileşim kurma yolları, etkin veritabanı yönetimine giderek daha fazla güveniyor.
 
Başarı, erişilebilirlik ve verilerin güvenliği arasındaki doğru dengenin kurulmasına bağlı olacaktır. Her şeye uyan tek bir çözüm ve hangisinin en iyi DMBS olduğu sorusuna verilecek tek bir yanıt yoktur. Her kuruluş veritabanı yönetim sistemlerinin artılarını ve eksilerini değerlendirerek hangisinin ihtiyaçlarına en uygun olduğuna karar vermek zorundadır.
 

E-BÜLTEN ABONELİĞİ

E-Bültenlerimiz için kayıt olabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

SM hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.